Jakoś restauracje na samym Nowym Świecie nas nie zachęcają (Raj i Mąka i Woda są schowane w podwórku, więc trzeba wiedzieć, że tam coś jest). Dlaczego? Bo mamy wrażenie, że to miejsca, gdzie nie skupiają się na jakości, bo wiadomo, że zawsze będą mieli klientów. Nie da się ukryć, że to jedna z ulic w Warszawie na której jest zawsze dużo turystów. Ostatnio jednak przekonałam się, że nasze wyobrażenia są mylne – trafiłyśmy do La Cantina Meyhane.
La Cantina to spora trzy poziomowa restauracja, ale pomimo jej wielkości jest tam bardzo przytulnie. W samym środku na parterze jest otwarta kuchnia z dużym piecem opalanym drewnem, gdzie możecie obserwować kucharzy przygotowujących zamówione przez Was dania. Na antresolach spędzicie miło czas we dwoje, a piwnica będzie idealna na wyjście w większym gronie.
W karcie oprócz pizzy, którą można zamówić także w wersji bezglutenowej, znajdziecie makarony, owoce morza, burgery czy sałatki. My przychodząc tam nie byłyśmy specjalnie głodne więc zamówiliśmy same przystawki: hummus z pide i pieczywem bezglutenowym oraz tatara w wersji włoskiej i pieczony bakłażan.
Hummus (14 zł), był bardzo aromatyczny, a wypiekane na miejscu pide i pieczywo bezglutenowe świeże i pyszne.
Bardzo dobry był także Italiano tatar, czyli siekany tatar wołowy z oliwkami, kaparami, cebulą szalotką serwowany z parmezanem, rukolą, suszonymi pomidorami i pide (31 zł).
Najbardziej smakował nam pieczony bakłażan przekładany mozzarellą, parmezanem, świeżą bazylią, na sosie pomidorowym (29 zł), kryjący się pod nazwą Melanzane alla parmigiana.
Wieczór w La Cantina zdecydowanie należał do udanych, jedzenie było świetne, obsługujący nas kelner bardzo sympatyczny. Atmosfera tam jest taka, że zupełnie się nie czuje, że siedzi się przy jednej z najbardziej zaludnionych ulic. Jest to świetne miejsce na babskie ploty, romantyczną kolację, spotkanie biznesowe, obiad czy kolację. My wrócimy tam na pewno, kusi nas ich bezglutenowa pizza, która jest podobno przepyszna.
W menu m.in:
Mercimek – 14 zł
słynna zupa z czerwonej soczewicy z regionu Anatolii
Gambas al ajiollo – 39 zł
Krewetki według hiszpańskiej receptury z chili i czosnkiem, rozmiar 16/20, 8 sztuk
Grillowana ośmiornica – 69 zł
ok. 160g ośmiornicy z grilla, puree z kalafiora (150g), pieczone sezonowe warzywa (150g)
Mie Goreng Ayam – 22 zł
Smażony makaron z kurczakiem podawany z piklami i krakersami
Burgery – od 27 do 46 zł
np. mega curry mushroom burger, czyli 100% wołowiny (160g), panierowana gouda, kremowy sos curry z grzybami, ogórek konserwowy, smażona cebula, pomidor, sałata (34 zł)
Pizza – od 24 do 46 zł
np. Bianco con polo z sosem śmietanowym, mozzarellą, serem pleśniowym, kurczakiem, pieczarkami, rukolą i słodkim sosem pesto (36 zł), czy Prosciutto e funghi z sosem pomidorowym, mozzarellą, polską szynką i pieczarkami (29 zł)
Tartuffo – 22 zł
deser lodowy o smaku mlecznej czekolady I chrupiącego karmelu z polewą czekoladową
La Cantina Meyhane
ul. Nowy Świat 64
Warszawa
Godziny otwarcia:
pn – ndz: 11:00 – 24:00
Kontakt:
tel. 696 22 38 38
Dzielnica: Śródmieście Północne
Kuchnia: kuchnie Świata
Ceny: 14 – 69 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: randka, babskie ploty, spotkanie z przyjaciółmi, spotkanie biznesowe, rodzinny obiad, lunch, kolacja