Kiedy dowiedziałam się, że Kasia z Sahnilem otwierają restaurację, pomyślałam, że to musi się udać. On ma talent, a ona zacięcie i umiejętności organizacyjne. Dziwnie się pisze recenzje o miejscu, które prowadzą przyjaciele, ale nie mogłabym o Sambalu nie napisać. Tej kuchni koniecznie trzeba spróbować.
Sahnila powinniście już znać – pisałyśmy o nim we wpisie o InAzia. Pracował tam jako szef kuchni azjatyckiej i za jego czasów restauracja w Sheratonie była na pierwszym miejscu w Tripadvisor (w ciągu kilku miesięcy spadli na 9). Teraz jego kuchni można spróbować na Starym Mieście w zdecydowanie bardziej przystępnych cenach.
Sambal specjalizuje się w kuchni indonezyjskiej. Sahnil pochodzi z Jawy, a przez długi czas szefował w restauracjach na Bali. Możecie być pewni, że właśnie w tej restauracji spróbujecie oryginalnej kuchni z Indonezji. Ja osobiście tak daleko jeszcze nie dotarłam. Jednak sama byłam świadkiem jak jedna klientka zachwycała się daniami, które jeszcze tydzień wcześniej jadła na Bali. Powiedziała, że znalazła miejsce, gdzie może powrócić do tych oryginalnych smaków.
Restauracja mieści się na Starym Mieście przy ulicy Krzywe koło, zaledwie kilka metrów od Rynku. Karta jest krótka, kilka przystawek, dwie zupy, 6 dań głównych i kilka deserów. W karcie nie ma pozycji, która by mi nie smakowała. Moimi faworytami zdecydowanie są sałatka Gado Gado (14 zł) – połączenie tempe i tofu jest kapitalne, idealna propozycja dla wegetarian.
Dalej jest Rendang Padang (28 zł), czyli wolno gotowana wołowina w mleku kokosowym (wg CNN najlepsze danie świata), pikantne krewetki Sambal Goreng Udang (31 zł) i Laksa (21 zł), czyli pikantna zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami (czy ja już pisałam, że uwielbiam krewetki).
Na deser koniecznie zielone naleśniki z kokosem tj. Dadar Unti (11 zł).
Restaurację mogę polecić każdemu. Jedzenie jest kapitalne. Do tego prowadzą ją naprawdę świetni ludzie, którzy kochają to, co robią i uwielbiają swoich gości. Sahnil często wychodzi do klientów, żeby się przywitać i porozmawiać o daniach, a to jest rzadko spotykane w Polsce.
Jeśli chcecie zjeść pyszną kolację, obiad czy lunch i spróbować innej egzotycznej kuchni to koniecznie ich odwiedźcie. My wpadamy tam systematycznie i przyprowadzamy nowych znajomych. Przyjemnie się patrzy na ich miny po spróbowaniu jedzenia – wielkie oczy i kiwanie głową oznaczające, że danie ich kupiło.
W menu m.in:
Lumpia Semarang – 15 zł
chrupiące roladki faszerowane kurczakiem i warzywami podawane z sosem tamarynowym
Soto Ayam – 18 zł
rosół z kurczaka z makaronem sojowym, kapustą oraz gotowanym jajkiem podawany z sosem sambal i krakersami
Iga Panggang saus Sambal – 27 zł
grilowane żeberka podawane z pikantnym sosem, ryżem oraz sałatą
Mie Goreng Ayam – 22 zł
Smażony makaron z kurczakiem podawany z piklami i krakersami
Kolak Pisang Nangka – 13 zł
Banan i jackfruit w mleku kokosowym na ciepło albo na zimno
Sambal Restauracja Indonezyjska
ul. Krzywe Koło 1/3
Warszawa
Godziny otwarcia:
pn – ndz: 09:00 – 21:00
Kontakt:
tel. 22 635 04 31
Dzielnica: Stare Miasto
Kuchnia: indonezyjska
Ceny: 11 – 31 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: randka, babskie ploty, spotkanie z przyjaciółmi, spotkanie biznesowe, rodzinny obiad
*zdjęcia pochodzą ze strony restauracji