Via Suzina

Via Suzina to knajpka otwarta w miejscu chorwackiej winiarni Guccio Domagoj. Guccio otwierał się w czasach, kiedy na Żoliborzu można było uświadczyć co najwyżej naprawdę słabą pizzę w okolicach Potockiej i parę lokali naprawdę średniej jakości, będącymi skrzyżowaniem baru mlecznego (karta dań) z wariacją na temat dworku/pałacu (ceny i wystrój). Poza nim tuż obok otwarto Kotłownię, z kuchnią włoską i Dziki Ryż przy placu Inwalidów.

Dzisiaj pewnie karta Guccia nie rzucałaby na kolana, ale wtedy owoce morza, tak blisko, to był rarytas. I na pewno warto było iść tam, żeby spróbować win z Gucciowej piwniczki.

Otwarta w tym miejscu Via Suzina, jest czymś pomiędzy włoską kuchnią Kotłowni, dziedzictwem kuchni Guccia. Włoskie dania mnie interesują średnio, choć muszę przyznać, że pizzę (Pepperoni, 26zł)mają świetną, na chrupiącym spodzie, cieniutką z dobrze dobraną ilością składników.

20633256_329751920782300_2307989818551828480_n20582761_294314044367827_619036801763377152_n

Za to zawsze biorę coś z owoców morza. Przystawka z sardynek (z karty sezonowej) jest bardzo dobra.  Choć to nie jest danie dla każdego. Sardynki mają główki. Na ich widok, mój współtowarzysz zapytał z przestrachem czy będę to jadła…

20634758_497438097257018_3669520096633552896_n20633388_1045364922265060_7340659919923707904_n

Drugą przystawką na wysokim poziomie jest miks owoców morza w białym winie (37 zł). Ośmiornica, mule, krewetki, kalmar podane z grzankami dla mnie spokojnie zastąpią samodzielne danie. Dla większości jednak dwie powyższe pozycje to będą rzeczywiście przystawki.

20635172_256469231537278_5252575180001116160_n20589819_1622661194475156_8562097581809729536_n

Bezkonkurencyjna jest za to ryba. Zarówno pieczony okoń morski, jak i dorada a’la Guccio Domagoj, pieczona w ziołach, z pietruszką i czosnkiem (39 zł), znajdują się w karcie sezonowej. Oby zostały przeniesione do stałej. Większość osób które znam, nie jada ryb, ze względu na ości. Dla mnie te pieczone w całości, pełne ości, mają więcej smaku. Dla tego smaku chętnie poświęcam chwilę więcej na posiłek. Niestety okoń zniknął zanim zdążyłam pomyśleć o zrobieniu zdjęcia.

Będąc tu warto spróbować zupy rybnej (karta sezonowa). Jestem fanką odkąd przyjaciółka zabrała mnie do jakiejś małej knajpki na plaży w Sopocie. Ciężko jej dorównać, ale wersja z Via Suzina jest naprawdę dobra.

21820132_116813352322938_8967343839429787648_n21688545_271573693335179_5091692860508471296_n

A na koniec deser, mus kawowy z białą czekoladą na limonkowym biszkopcie (11 zł)

20582877_217891885403829_4299210745163284480_n


Via Suzina
Suzina 8
Warszawa

Godziny otwarcia:
Codziennie od 13.00

Kontakt:
tel.: +48 690 021 882

Dzielnica: Żoliborz
Kuchnia: śródziemnomorska
Ceny: 10-40 zł
Typ lokalu: lunche, kolacje
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi, randka

Via Suzina Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s