Via Suzina to knajpka otwarta w miejscu chorwackiej winiarni Guccio Domagoj. Guccio otwierał się w czasach, kiedy na Żoliborzu można było uświadczyć co najwyżej naprawdę słabą pizzę w okolicach Potockiej i parę lokali naprawdę średniej jakości, będącymi skrzyżowaniem baru mlecznego (karta dań) z wariacją na temat dworku/pałacu (ceny i wystrój). Poza nim tuż obok otwarto Kotłownię, z kuchnią włoską i Dziki Ryż przy placu Inwalidów.
Dzisiaj pewnie karta Guccia nie rzucałaby na kolana, ale wtedy owoce morza, tak blisko, to był rarytas. I na pewno warto było iść tam, żeby spróbować win z Gucciowej piwniczki.
Otwarta w tym miejscu Via Suzina, jest czymś pomiędzy włoską kuchnią Kotłowni, dziedzictwem kuchni Guccia. Włoskie dania mnie interesują średnio, choć muszę przyznać, że pizzę (Pepperoni, 26zł)mają świetną, na chrupiącym spodzie, cieniutką z dobrze dobraną ilością składników.
Za to zawsze biorę coś z owoców morza. Przystawka z sardynek (z karty sezonowej) jest bardzo dobra. Choć to nie jest danie dla każdego. Sardynki mają główki. Na ich widok, mój współtowarzysz zapytał z przestrachem czy będę to jadła…
Drugą przystawką na wysokim poziomie jest miks owoców morza w białym winie (37 zł). Ośmiornica, mule, krewetki, kalmar podane z grzankami dla mnie spokojnie zastąpią samodzielne danie. Dla większości jednak dwie powyższe pozycje to będą rzeczywiście przystawki.
Bezkonkurencyjna jest za to ryba. Zarówno pieczony okoń morski, jak i dorada a’la Guccio Domagoj, pieczona w ziołach, z pietruszką i czosnkiem (39 zł), znajdują się w karcie sezonowej. Oby zostały przeniesione do stałej. Większość osób które znam, nie jada ryb, ze względu na ości. Dla mnie te pieczone w całości, pełne ości, mają więcej smaku. Dla tego smaku chętnie poświęcam chwilę więcej na posiłek. Niestety okoń zniknął zanim zdążyłam pomyśleć o zrobieniu zdjęcia.
Będąc tu warto spróbować zupy rybnej (karta sezonowa). Jestem fanką odkąd przyjaciółka zabrała mnie do jakiejś małej knajpki na plaży w Sopocie. Ciężko jej dorównać, ale wersja z Via Suzina jest naprawdę dobra.
A na koniec deser, mus kawowy z białą czekoladą na limonkowym biszkopcie (11 zł)
Via Suzina
Suzina 8
Warszawa
Godziny otwarcia:
Codziennie od 13.00
Kontakt:
tel.: +48 690 021 882
Dzielnica: Żoliborz
Kuchnia: śródziemnomorska
Ceny: 10-40 zł
Typ lokalu: lunche, kolacje
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi, randka