St. Antonio chleb i wino

Jeśli chcecie coś świętować i chcecie aby kolacja nabrała wyjątkowej oprawy bez wydawania majątku, polecamy St Antonio. My wybrałyśmy się tam uczcić nową pracę Aśki i powiemy szczerze, że lepszego miejsca na tą okazję nie mogłyśmy znaleźć.

St Antonio mieści się na tyłach ulicy Senatorskiej, zaraz przy placu Bankowym. Z patio można podziwiać ogród Saski, w lato można skorzystać ze stolików na powietrzu. Niby centrum, a siedząc tam wcale tego nie czujemy. Wystrój rodem z Wenecji, w środku zauważalny jest balkon wokół którego wiją się kwiaty, w centralnym miejscu stoi pianino na którym grana jest muzyka na żywo. My do końca fankami takiego wystroju nie jesteśmy, ale do tego miejsca pasuje. Przypomina trochę bajkę do której wchodzimy.

Ponieważ okazja była zacna postanowiłyśmy zaszaleć. Zamówiliśmy po przystawce, daniu głównym i deserze. A co! Jak świętować to świętować.

Przystawki
Aśka zamówiła marynowanego łososia w soku z cytryny z ziarnami zielonego pieprzu (26 zł), a ja tatar z tuńczyka z awokado z rubinowym sosem (22 zł). Obie przystawki nam smakowały, ale śmiałyśmy się, że chyba pomyliliśmy się z wyborem – Aśce do gustu bardziej przypadł mój tatar, a mnie powalił jej łosoś.

20170301_17571220170301_175725

Dania główne
Wybór padł na ośmiornicę sycylijską (43 zł) i krewetki królewskie z karczochami w winno-maślanym sosie (39 zł). Na krewetki zdecydowałam się po namowach kelnera, mówił, że co prawda to gorąca przekąska, ale porcja jest idealna na główne danie. Wahałam się nad nimi i risotto, które każdego dnia jest inne, tym razem było z kurkami. Wyboru jednak nie żałowałam, pierwszy raz jadłam krewetki z karczochami – idealnie ich kwaskowatość łagodzona była winno-maślanym sosem – pycha! Aśki ośmiornica również była smaczna, idealnie doprawiona w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

20170301_18240520170301_182428

Desery
Aśka skusiła się na tiramisu (19 zł), które jak twierdzą jest najlepsze w całej Warszawie. Ja do smakoszy tego deseru nie należę, ale jej bardzo smakowało. Ja wybrałam bezę, której nie było w karcie, ale jak tylko kelner o niej wspomniał, moje oczy się zaświeciły – uwielbiam bezy w każdym wydaniu. Ich w połączeniu z musem z truskawek i kremem z mascarpone była pyszna i warta dodatkowych kalorii. Jak to mówią “pójdą w cycki”.

20170301_18510920170301_185131

Całość wieczoru umilał nam nasz kelner. Patryk doskonale doradzał nam w wyborze dań i w umiejętny, nienachalny sposób żartował. Dzięki niemu skusiłam się na bezę.

Tak jak pisałyśmy na początku, restaurację polecamy na specjalne okazje. Na randkę, czy babski wieczór również się nada. Nam się podobało, mamy nadzieję, że wam spodoba się również.


W menu m.in:
Zupa krem z Jerozolimskich karczochów – 14 zł
z oliwą truflową oraz prażoną szałwią
Carpaccio z ośmiornicy – 33 zł
ze świeżą limonką i koprem włoskim
Raviolo – 19 zł 
nadziane grzybami, serem mascarpone oraz żółtkiem, podawane na sosie demi-glace
Tagiatelle – 39 zł  
z polędwicą wołową i sosem  z  leśnych grzybów
Gicz jagnięca – 49 zł
serwowana z risotto z szafranem oraz gremolatą
Grillowany Labrax w całości – 43 zł
faszerowany cytryną, czosnkiem i ziołami


St Antonio
ul.Senatorska 37
Warszawa

Godziny otwarcia:
pn-pt: 17:00 – 22:30
sb-ndz: 12:00 – 22:30

Kontakt:
tel. 22 826 30 08

Dzielnica: Śródmieście Północne
Kuchnia: włoska
Ceny: 9-69 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: randka, babskie ploty, kolacja

St Antonio Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s