Czasem do odwiedzenia restauracji namawiają nas znajomi, czasem idziemy tam bo przeczytałyśmy pozytywna opinie, a czasem po prostu wchodzimy do knajpy, która nam się spodobała. Tym razem zachęciło nas zdjęcie na Instagramie.
Były to gołąbki w żurku serwowane w koszykach w restauracji Ćma by Mateusz Gessler. Po zobaczeniu zdjęcia wiedziałam, że muszę koniecznie ich spróbować. Za pierwszym razem niestety nie spróbowałam ich, bo się skończyły. Myślałam, że po piątku 13-tego już żaden pech mnie nie dopadnie. A tu jednak.
Wróciłam tam po dwóch dniach. Na szczęście zła passa się skończyła. Gołąbki dostępne. Po spróbowaniu, powiem szczerze, że połączenie znanej mi od dziecka potrawy z żurkiem jest świetne. Do tego ziemniaki w mundurkach. Ekstra!
Gołąbki nie były jednak gwiazdą wieczoru. Dla mnie wygrało carpaccio z buraków z serem kozim i granatem. Spodziewam się czerwonego buraka pokrojonego w cienkie paski z kawałkami sera i porozrzucanym granatem. Już po przyniesieniu dania byłam zaskoczona. Był czerwony burak, ale był tez burak marynowany. Wszystko w połączeniu z serem, zielonym sosem, kawałkami granatu i pestkami dyni doskonale się komponowało. Dawno nic nie wywołało we mnie takiego efektu „wow” i tak bardzo nie pobudziło moich kubków smakowych.
Do Ćmy wrócę na 100%. Właściwie to już nie mogę się tego doczekać. Bardzo chcę spróbować ich raków po polsku. Miejsce jest jak dla mnie numerem jeden w Koszykach. Jest świetne na randkę, spotkania z przyjaciółmi czy babskie ploty.
W menu m.in:
Sałatka Ćma– 1o zł
Bagietka z tunkiem– 15 zł
Gęsi pipek – 20 zł
Raki po polsku – 25 zł
Tuńczyk z malediwów – 68 zł
Ćma by Mateusz Gessler
ul. Koszykowa 63
Warszawa
Godziny otwarcia:
czynne całą dobę
Kontakt:
Dzielnica: Śródmieście Południowe
Kuchnia: polska
Ceny: 10-68 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi, randka