Inny wymiar – zamknięte

Kuchnia polska nie jest łatwa. Kojarzy się głównie z knajpami w stylu folkowym i topieniem potraw w panierce, sosie i tłuszczu. Ma być dużo i tanio. Z dużą satysfakcją widzę, jak to się zmienia i coraz więcej fajnych restauracji eksperymentuje z polskimi potrawami.

Inny Wymiar został otwarty w drugiej połowie października przy ulicy Świętokrzyskiej. Wcześniej w tym samym miejscu mieścił się Lokal 14, który o ile pamiętam nie przetrwał długo. Z jakiegoś powodu Świętokrzyska, która powinna być zagłębiem fajnych knajpek, nie jest dla wielu najszczęśliwszym miejscem. Szefem kuchni Innego Wymiaru jest Filip Kosiń (wcześniej pracował m.in. w Tamce 43, Lokal 14).

Menu jest krótkie (dobrze!) i wierne tradycyjnym składnikom. Znajdziemy tu rosół z kaczki,królika i wołowiny – pełen lubczyku, zupę rybną z wędzonego dorsza, kulebiak z barszczem, śledź z młodym ziemniakiem, jabłkiem i chrzanem i tatara. Długo wachałam się pomiędzy zupami, a tatarem (29 zł).

Tatara lubię wyjątkowo i, jeśli jest taka okazja, to zamawiam go na przystawkę. Ten z Innego wymiaru wyglądał pięknie. Był drobno posiekany, okraszony marynowanymi rydzami, pianą z kapusty (kuchnia molekularna) i posypany prażoną kaszą, z odrobiną majonezu grzybowego. Dobry, ale… Dodatek kaszy jest zaskakujący, jednak nie wiem czy dzięki temu tatar coś zyskuje, nie wiem też czy molekularne dodatki lub majonez grzybowy rzeczywiście wniosły nową jakość. Dla mnie to proste danie i chyba najbardziej lubię, kiedy jest podane w możliwie nieskomplikowany sposób. Z grzybami, ogórkiem i cebulą, z żółtkiem jajka. Najlepiej, kiedy mogę sama wymieszać składniki. Mieszanie tatara to ważna część tego dania. Bez tego czuję, jakby ktoś mi zabrał połowę frajdy.

15876691_1165554533542653_163009423520825344_n

Zamówiłyśmy też dwa podpłomyki. “Polska alternatywa dla pizzy” brzmi dobrze. Podpłomyk z wędzonym boczkiem, cebulą, kwaśną śmietaną, ogórkiem kiszonym i jajkiem (22 zł) był REWELACYJNY. To chyba jedna z lepszych rzeczy jakie ostatnio jadłam. Doskonale zbilansowane smaki, pyszny bekon, jajko zrobione perfekcyjnie, z żółtkiem rozpływającym się po przecięciu nożem, cebulka chrupiąca, ogórek świeży i kwaśny. Na pewno tu dla niego wrócę. Wiem, że kucharz eksperymentuje z kartą i często zmienia trochę dodatki. Oby uznał, że to akurat danie jest już skończone. Może triumfować.

15802012_736895789801142_3513993154682421248_n

Drugi, podpłomyk z wiejską kaszanką, kiełbasą, pieczarkami, kwaśną śmietaną, szalotką i natką pietruszki (19 zł) byłby bardzo dobry, gdyby ten z boczkiem i jajkiem nie postawił poprzeczki tak wysoko. Choć mniej wyrazisty w smaku, to na pewno wart zamówienia.

20170104_170158

Kopytka z brązową pieczarką, szpinakiem i serem Frontiera Jersey Blue (27 zł) były kontrowersyjne. Jersey Blue najwyraźniej nie jest serem wobec którego można być obojętnym. Albo się go lubi, albo nie. Dla mnie połączenie pieczarek, szpinaku i wyrazistego sera było świetne, pomimo, że kopytka to nie jest moje ulubione danie. Dla Magdy ten smak był zbyt intensywny.

15877017_276573842758287_3149175166521573376_n

Karta drinków jest bogata i słychać było (barman właśnie obmyślał coś nowego), że wciąż z nią eksperymentują. Zresztą w lokalu i karcie widać, że cała załoga lubi to co robi. We wszystkich czuło się spokój, zrelaksowanie, dobrą organizację i twórczą energię. Obsługa była sympatyczna i pomocna. To na pewno jest miejsce, które odwiedzimy jeszcze nie raz. Może przy następnej wizycie nie poprzestaniemy na herbacie (pyszna i w dużych kubkach. plus!) i spróbujemy drinków z Innego wymiaru.

20170104_164949


W menu m.in:
Zupa z wędzonego dorsza – 12 zł
z kawałkami dorsza, ziemniakami i szczypiorkiem
Podpłomyki – od 17 zł do 30 zł
m.in. Podpłomyk z wędzonym łososiem ze szpinakiem, czerwoną cebulą, kwaśną śmietaną, świeżym chrzanem, koperkiem i cytryną confit (30 zł)
Gulasz z dzika – 42 zł
na czerwonym winie z leśnymi grzybami, z puree ziemniaczanym ze smalcem, dynią i wiejską śmietaną
Golonka – 32/39 zł
z sosem z palonej cebuli, fermentowaną kapustą z kminkiem i imbirem, ziemniakami i chrzanem
Sałatka z pieczoną dynią – 29 zł
z kozim serem z “Mlecznej Drogi”, pestkami dyni, pieczoną czerwoną cebulą, mizuną, musztardowcem i miodowym sosem vinaigrette


Inny Wymiar
ul. Świętokrzyska 14
Warszawa

Godziny otwarcia:
pn-czw: 12:00 – 22:00
pt-ndz: 12:00 – 02:00

Kontakt:
tel. 22 827 36 61

Dzielnica: Śródmieście Północne
Kuchnia: polska
Ceny: 14-54 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi, randka

Inny Wymiar Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s