Maitre Choux – w eklerkowym niebie

Maitre Choux jest jedyną cukiernią w UK, która ma szefa kuchni z doświadczeniem w trzygwiazdkowych restauracjach Michelin. Joakim Prat ma 30 lat i już jest znany jako mistrz cukierniczy. Jego eklerki sa DOSKONAŁE.

Wypieka je cały dzień dla uzyskania perfekcyjnej chrupkości. Czasem, napełniane są nadzieniem tuż przed podaniem klientowi, żeby nie straciły idealnej struktury. Wypełnienia zmieniają się, jednak zawsze komponowane są tak, żeby nawet pozornie niepasujące do siebie składniki tworzyły nową całość. Mówi się, że są nowoczesne i pomysłowe. Na szczęście korzenie mają w klasycznych połączeniach smaków. Masło solone z karmelem, malinowy róż z pistacją perską, musztarda Maille z truskawkami i mascarpone lub kawa z czekoladą. Mimo, że brzmią całkiem typowo, to smakują niecodziennie. Da się wyczuć pasję, jaką w te receptury wkłada ich twórca. Bycie młodym szefem z doświadczeniem w najlepszych restauracjach na świecie i własna praktyką, zobowiązuje. A renoma jaką już uzyskał, bierze się z prawdziwej miłości do swojej pracy.

Eklerki i ptysie są nie tylko pyszne, ale i piękne. W cukierni na Picaddily, gdzie je kupowałam był tłum, i pomimo, że miałam czas, żeby coś wybrać to nie było łatwo. Ilość kolorowych słodyczy, wyglądających jak… Oglądaliście Marię Antoninę Soffii Coppoli? Pamiętacie cały ten przepych, cukierkowość, pastelowość i słodkość? Tak właśnie wyglądają! Przy samej kasie, w panice, nie mogąc się zdecydować, kupiłam najładniejsze.

maria-antonina-sweets

W smaku są jak słodka, chrupiąca chmurka z kremem. To jedno z moich najbardziej “londyńskich” wspomnień. Pyszne, eleganckie i błyszczące eklerki, po całym dniu zwiedzania i moknięcia w angielskim deszczu, zjedzone w otoczeniu kilkusetletnich budynków, w paskudnej londyńskiej bramie, z widokiem na przelewający się po ulicach tłum ludzi.

Niestety, nie są najtańsze. Jedna malutka eklerka to około 5 funtów (no może nie taka mała, ale znika błyskawicznie). Mimo dość wysokiej  ceny, warto spróbować ich przynajmniej raz. Anglia to miejsce gdzie narodowa kuchnia kojarzy się ze wstrętnym fish & chips, ale Londyn to metropolia, gdzie można naleźć najlepsze knajpy na świecie. Włoskie, japońskie, hinduskie, gruzińskie, chińskie i francuskie. Maitre Choux, to przykład tego jak, doskonała, francuska patisserie, może działać w samym sercu zupełnie niefrancuskiego miasta.

Mhhhmm…

eklerkaeklerkieklerka-1


MAITRE CHOUX
Piccadilly
Fortnum & Mason
181 Piccadilly, London W1A 1ER

Godziny otwarcia:
Pon. – Sob.: 10:00 do 20.00
Niedz.:10:00 do 18:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s