Fokim – zamknięte

O tej knajpie dowiedziałam się z facebooka. Natrafiłam na sponsorowany post mówiący o ich wydarzeniu – Zamulone czwartki. W każdy czwartek porcja muli kosztuje za 21,50 zł, a do tego można zamówić promocyjny kieliszek prosecco za 6 zł. W czwartek wyjście, jeszcze, nie doszło do skutku, ale byłam tam we wtorek.

Zabawne, że knajpa znajduje się praktycznie przy Coctail Bar Max, o którym pisałam już wcześniej. Jakoś nigdy nie zwróciłam na nią uwagi. Gdyby nie fakt, że natknęłam się na ich wydarzenie, przejrzałam kartę i w oko wpadły mi, nie tylko mule, ale i bułeczki na parze, których od dawna miałam ochotę spróbować, pewnie bym tam nie weszła.

Miejsce ma swój klimat. Szkoda, że we wtorek około godz. 21 świeciło pustkami, byłyśmy praktycznie we dwie. Pomimo braku ludzi nie czułam dziwnie, ale lepiej jest jak siedzisz w knajpie tętniącej życiem. Może w weekendy jest więcej ludzi…

Zamówiłyśmy po koktajlu – Aisian Thaisty (23,40 zł), czyli słodkiej kompozycji likieru kokosowego i wódki mango z truskawkami, pomarańczą i yuzu. Jakoś tak od razu rzucił nam się w oczy. Nie wiem czy to likier i mango nas przekonało, czy zupełnie nowe połączenie składników. Kelner, który nas obsługiwał polecał nam inne pozycje z karty (podobno Katsumi (26,30 zł), składający się z melonowego sour zwieńczonego prosecco z aromatyczną chmurką z Angostury, też jest dobry), my jednak zostałyśmy przy swoim pierwszym wyborze. I nie żałowałyśmy – koktajle były pyszne. Porcja mogłaby by być jednak większa, biorąc pod uwagę, że w stosunkowo małym kieliszki było z 5 kostek lodu, to za prawie 23 zł mogli podać go w większym kieliszku.

20160906_211324

Później zamówiłam boa, czyli bułeczkę na parze, która tak za mną chodziła. Wybór był trudny – maja bardzo dużo pozycji z różnymi składnikami. Zastanawiałam się nad Pad Tai (12,90 zł)– bułka z tofu, makaronem ryżowym, orzechami i pachnotką, ale ostatecznie wybrałam poleconą przez kelnera Thai Curry (16,70 zł), czyli bułkę z krewetkami, zielonym curry, mlekiem kokosowym i trawą cytrynową. Zdecydowanie to były moje smaki. Bułka trochę się kleiła do zębów, ale taki urok bułek na parze. Trawa cytrynowa doskonale odświeżała po trochę pikantnym zielonym curry. Krewetki również były wyczuwalne – nie liczyłam ich, ale było ich tyle ile potrzeba. Czasem w knajpach dają jedna/dwie krewetki zajmujące ⅕ dania i są zadowoleni (tak było w Der Elefant) – tutaj proporcje były odpowiednie.

20160906_211948

Nie mogę się oprzeć, żeby nie opisać osobno obsługi. Jak dla mnie była taka, jaka powinna być wszędzie. Kelner, który nas obsługiwał miał wyczucie. Dawał sugestie, a nie naciskał na konkretny wybór. Tak jak wspominałam, byłyśmy praktycznie jedynymi klientkami, a nie czułam się osaczona. Oko swoją drogą, też było na czym zawiesić.

Bardzo chętnie odwiedzę jeszcze raz Fokim, może uda się w jakiś czwartek, dawno nie jadłam muli. Sprawdzę też jak wyglądają tu weekendy. Miejsce jest dobre na babskie ploty, spotkanie z przyjaciółmi czy randkę.


W menu:
Kawałki kurczaka panierowane w panko – 14,70 zł
Zupa Pho – od 18,70 do 21,30 zł 
np. z pieczoną wołowiną – 19,50 zł
BAO, czyli bułeczki na parze – od 9,70 do 22,60 zł 
np. Panko, czyli kurczak panierowany w panko, majonez krabowy, roszponka – 14,20 zł
Sałatka Fokim seefood– 29,70 zł
łosoś, ryba maślana, chrupiące ośmiorniczki, krewetka w tempurze, ryż, salsa pomidorowa, świeże zioła, sos sezamowy
Sushi– od 8,20 do 18,60 zł
np. nigiri (2 szt) z łososiem – 12,70, a hosomaki (6 szt) z tuńczykiem – 18,60


Fokim
Krucza 24/26
Warszawa

Godziny otwarcia:
pn – czw: 12:00 – 00:00
pt -sob: 12:00 – 02:00
ndz: 12:00 – 00:00

Dzielnica: Śródmieście
Kuchnia: azjatycka
Ceny: 5,40-93,40 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: kolacja, spotkanie z przyjaciółmi, babskie ploty, randka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s