Ippudo – japoński ramen

W Ippudo zjadłam swój pierwszy ramen. Trafiliśmy tam przypadkiem. Pojechaliśmy zobaczyć ogród na dachu, w pobliżu jednej ze stacji Overground. Budynek sam w sobie jest ciekawy i zaprojektowany tak, żeby oddać ducha współczesnego Canary Wharf nie zapominając jednocześnie o tym, że dzielnica w XVIII i XIX wieku, była jednymi z najruchliwszych doków na świecie.

canary-wharf-press-release-crossrail-place-300415-1-741x417l

canarywharf crosstrail

Na dolnym poziomie Crossrail Place znajduje się pasaż z knajpami. Canary Wharf, to jest takie drugie City – biznesowe centrum Londynu. Większość największych firm doradczych, banków i firm ubezpieczeniowych ma tu swoje budynki. Życie w City w weekendy i wieczorami nie istnieje. Czasem w tygodniu otwarte są jakieś puby, ale większość knajpy zamyka drzwi w okolicach 18-19. Sądziliśmy, że w Canary Wharf będzie tak samo. Okazało się jednak, że ta dzielnica żyje także po zamknięciu biur.

W Ippudo przy stolikach siedzieli prawie sami Azjaci. To zwykle jest dobry znak. Wyobrażacie sobie Polaków na obczyźnie, siedzących z zadowolonymi minami nad fatalnym schabowym, w polskiej knajpie?

Menu na pierwszy rzut oka wywołuje panikę. Wybór wydaje się być za duży. Jednak kiedy się wczytać okazuje się, że tak naprawdę różnica tkwi w dodatkach, twardości makaronu, oraz bulionie.

W Ippudo są trzy główne rameny. Spicy Tonkotsu – podawany w czarnej misce z dużą ilością ostrej pasty “karaka miso paste”, wieprzowiną, zieloną fasolką, grzybami, cebulą dymką, prażonymi orzechami, przyprawione pieprzem i olejem czosnkowym. Do wersji bazowej można dodać jajko lub dodatkowe mięso. Zamówiona przez nas wersja Karaka Tomago (12.5 GBP) okazała się być naprawdę ostra. Tak ostra, że z każdym kęsem robiło się coraz cieplej, a do posiłku zeszła butelka wody.

IMG_5034

Łagodniejszy, ale wcale nie pozbawiony ostrej nuty jest Akamaru, wariacja Ippudo na temat klasycznego ramenu. Zupa ma niemal te same składniki co Karaka, ale jest łagodniejsza w smaku. Zamówiłam oczywiście wersję z jajkiem, Akamaru Tomago (12.5 GBP) i makaronem ugotowanym na twardo. Ramen był ostry i gęsty, a makaron ugotowany al dente przesiąknięty smakiem wieprzowo-grzybowego wywaru. Moim zdaniem najlepszy, tego wieczoru, ramen na stole.

IMG_5035

Trzecia wersja to Shiromaru, oczywiście zamówiliśmy ramen z dodatkowym jajkiem, czyli Shiromaru Tomago (11.5 GBP). Ten różnił się znacznie od dwóch pozostałych. Był łagodny, dojrzały w smaku. Znacznie mocniej czuć było w wywarze grzyby, a bambus i kiełki dodawały chrupkości. W przeciwieństwie do pozostałych dwóch, tu zamówiliśmy makaron “medium”, co jeszcze dodało mu miękkości i łagodności.

shiromaru ippudo london.jpg

W ramenie najważniejszy jest makaron. Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), i oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywany w Chinach. Stanowi on główny składnik dodawany do zupy. Sama płynna baza jest przyrządzana na bazie wieprzowiny i wywaru z kości wieprzowych. W Ippudo makaron jest robiony na miejscu, ręcznie i można zamówić tak ugotowany jak się lubi. Okazuje się, że ja lubię w wersji “very hard”. Miękki za bardzo zlewa mi się ze smakiem zupy i im dłużej w niej jest tym mniej odróżniam jego smak od smaku wywaru.

Sam ramen to potrawa chińska, która przywędrowała do Japonii i zadomowiła się tam jako fast food. Nie ma jednego kanonicznego przepisu na ramen. Większość to wariacje kucharzy na jego temat. To co wyróżnia tradycyjny ramen to baza z kości i mięsa wieprzowego, co nadaje mu gęstą konsystencję i tłustość.

Poza wieprzowym ramenem można wyróżnić jeszcze (za wikipedią)

  • shio-ramen – lekki odtłuszczony rosół na bazie kurczaka lub wieprzowiny z drobiem, pulpetami drobiowymi, rybami, kapustą pekińską, cebulą, porem bambusem
  • shōyu-ramen – rosół z kurczaka, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny, doprawiony sosem sojowym, przez co jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki to: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. Często przyprawiony na ostro.
  • miso-ramen – silnie zjaponizowana odmiana potrawy, pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku

Wnętrze lokalu jest konsekwencją trzech kolorów ramenu, z których najostrzejszy podawany jest w czarnej misce, łagodniejszy i klasyczny w czerwonej i najdelikatniejszy w białej.

IMG_5040

Ramen w moim osobistym rankingu azjatyckich zup walczy teraz o miejsce numer jeden z wietnamską Pho. Do Ippudo jeszcze na pewno zajrzę sprawdzić pozostałe dania z karty.


IPPUDO
CR 28, Crossrail Place
Canary Wharf, London E14 5AR, UK

Kontakt:
tel.: +44 (0) 20 3326 9485

Dzielnica: Canary Wharf, London

Kuchnia: japońska
Ceny: 10-15 GBP
Typ lokalu: restauracja
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s