Bibenda

W Sueno bohaterem spotkania był chleb, w Bibendzie kelner. Zaraz potem jedzenie. Wszystkie wyszły zadowolone i najedzone. Niektóre wręcz zachwycone. Od Magdy restauracja dostała aż trzy wykrzykniki uznania.

Joanna: Jak widać daleko nie szukamy nowych restauracji. Kolejny raz trafiłyśmy na Nowogrodzką. Wybrałyśmy Bibendę z kilku powodów. Jest zamknięta w poniedziałek, a spotkanie zostało przełożone na środę, jest blisko studia jogi, i najważniejszy dla mnie powód, ma krótką listę dań z sezonowych produktów.

Odkąd Magda Gessler wystepuje w telewizji, cała Polska wie, że krótka lista dań zwieksza prawdopodobieństwo świeżości i jakości użytych składników. Ja też już wiem, i najbardziej lubię te knajpy, w których mam do wyboru kilka, ale za to przemyślanych potraw. A jak jeszcze są sezonowe, albo regionalne… Kto ogląda Magdę ten wie.

No więc, pobliska Bibenda, z sezonowym menu, była idealnym wyborem.

Okazało się, że do Bibendy było dalej niż planowałam. Niechcący zabrałam Magdę na wycieczkę prawie na Mokotów. Kiedy zorientowałam się, że idę zupełnie inną ulicą niż powinnam, krótki spacer zmienił się w pośpieszny trucht. Każdego dziwi, jak ja to robię, że będac z Warszawy gubię się na każdym rogu. Sama nie wiem jak mi się udaje zgubić w doskonale znanych mi miejscach.

W knajpie czekały już na nas dziewczyny. Szybko przejrzałyśmy kartę, wszystko wyglądało świetnie. Im krótsza karta tym trudniej, bo wszystko jest potencjalnie dobre i dopieszczone.

Z pomocą przyszedł kelner, naprawdę świetny. Polecał, opowiadał, proponował rzeczy spoza karty, a kiedy nie mogłam się zdecydować przyniósł niespodziankę – herbatę z mnóstwem dodatów do wyboru: miodem, świeżym imbirem, jabłkiem, goździkami i pomarańczami, z których mogłam skomponować swój smak.

Za jego namową zamówiłam pieczoną czerwona kapustę z kozim serem, prażonym bulgurem, pestkami słonecznika i jalapeño oraz miodowo-kuminowym winegretem. Danie jest oznaczone jako “duże” i takie jest. Ćwiartkę pysznej pieczonej kapusty, trudno zjeść samodzielnie (mi, zapewne bedą tacy, dla których to będzie przekąska). Zamówiona przez dziewczyny dynia na trzy sposoby była rewelacyjna. Tak samo jak długo pieczona wołowina w czerwonym winie na gratin z kalafiora z serem Dżersejan z Ranczo Frontiera i natką.

W ciągu naszego pobytu cała restauracja się zapełniła, łącznie z miejscami przy barze. Nie dziwi mnie to. Magda jednak ma rację, raz w tygodniu wbijając nam do głowy, że podstawa to krótka karta i dobre składniki okraszone dobrą obsługą i przyjaznym wnętrzem.

Magda: Do tej restauracji na pewno chce wrócić!!!

Po sesji jogi i zwiedzeniu połowy Warszawy dotarłyśmy na miejsce. Knajpka kapitalna, minimalistyczny wystrój, obsługa – wszędzie takiej życzę. Pan, który się nami zajmował, musiał wytrzymać marudzenie i pytania czterech kobiet. Z uśmiechem na twarzy spełniał wszystkie nasze wymagania, proponując napoje spoza karty (np. pyszne grzane wino), robił nam zdjęcia i dbał, by nasze kieliszki były zawsze pełne.

Karta krótka, same świeże i sezonowe produkty, podzielona jasno na duże i małe porcje – w skrócie prosto i przejrzyście. Zamówiłam dynię w trzech odsłonach (marynowana, grillowana i pure), marynowana nie przypadła mi do gustu. Na szczęście reszcie tak, więc nic się nie zmarnowało. Pyszna była pieczona kapusta, i wołowina z pure z kalafiora.

Tą restaurację trzeba odwiedzić, jest dobra na każdą okazję.

*Zdjęcie oczywiście nie nasze. Próbowałyśmy. Wyszłyśmy na nich kiepsko, więc skorzystałyśmy ze zdjęcia z quandoo.pl.


Bibenda
ul.Nowogrodzka 10
Warszawa

Godziny otwarcia:
wt-sb: 12:00
ndz: od 12:00 do 22:00
zamknięte w poniedziałek

Kontakt:
502 77 03 03
e-mail: bibenda@bibenda.pl

Dzielnica: śródmieście
Kuchnia: autorska, sezonowa
Ceny: 20-40 zł
Typ lokalu: restauracja
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie z przyjaciółmi


Bibenda Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s